никакыиже

никакыиже
НИКАКЫИЖЕ (48) пр. Никакой:

Не належи имѣньи неправ‹ь›дьныихъ. никако˫аже ти пользѧ сътворить. въ д҃нь наведени˫а (οὐδέν) Изб 1076, 135 об.; ти видѣша чюдо преславьно. телеси ст҃ою никако˫аже ѣзвы имѹщи. нъ присно все цѣло СкБГ XII, 19в; излѣзи пакости не имѣ˫а никако˫аже амо же хощеши иди. ЧудН XII, 75в; ˫Ако не подобаѥть вины прилагати никако˫аже къ прѣдълаганѹмѹ брашьнɤ. УСт XII/XIII, 204 об.; да не кр(с)тить никакогоже ѹмерьшаго. КР 1284, 110в; ремества ѹбо никакогоже ѹмѣю ре(ч). ПНЧ 1296, 82; пока˫ани˫а не имамъ. мл҃стнѧ же никако˫аже. СбЯр XIII, 32 об.; иниi же два ли триѥ пребывающе, ови ѥдини заверти и молчаще, не имуще никако˫аже вещи ГА ХIII–XIV, 272а; нача жена исповѣдати... •з͠і• лѣ(т) и боле створихъ всѣмъ невъзбраньно. дающе тѣло своѣ. никако˫аже мзды ѥмлюще. СбЧуд XIV, 62а; леонъ и константи(н)... неправды никако˫аже ѿ˫ати мѡгуще. МПр XIV, 167 об.; многажды вамъ въспоминовахъ. о безбожныхъ еретицѣхъ. и нынѣ молю ѥже не съвкуплѧтисѧ с тѣми ни в какомже дѣлѣ (μὴ συγκαταβαίνειν… ἐν τινι) ПНЧ XIV, 5г; ѹтру же бывшю ѿпусти ˫а старець. никакогоже жесточьства показавъ има. Там же, 106в; житьѥ же его [безумного] все скровено и тверди никакоѥже не имѹще. Пч к. XIV 113 об.; Аще не помыѥть кандила... да не будь скверны ни.к҃.˫аже. покло(н) •р҃• КВ к. XIV, 299г; и бѧше на немъ ѡдежа никако˫аже. но развѣе власи бѣли. i покрываху все тѣло его. СбПаис XIV/XV, 159об.; и даи ны Б҃ъ с тобою пожити. извѣта никакогоже до тебе доложити. ЛИ ок. 1425, 177 (1159);

в роли с.:

ѥму же [солнцу] и много преходащю. имѣти мощь толику. ˫ако же ѿ конца ѡсвѣщати равно и ни||какогоже охужати теплоты ѹдаленьемь. (μηδέν) ГБ XIV, 171а–б.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Полезное


Смотреть что такое "никакыиже" в других словарях:

  • никакыи — (13) пр. Никакой: великаго бо васили˫а сщ҃еноѥ одѣниѥ. иже въ власѧныхъ. и ни въ какыхъ врѣтищихъ одѣнъ бѣ. ѥже и донынѣ цѣло ѥсть. УСт XII/XIII, 223 об.; не створити има в городѣ никакого зла. ЛЛ 1377, 126 (1175); а на крѣпо(с) то(г) листа.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»